10 největších zajímavostí o labradorech

Labradoři jsou proslulí svou přátelskou povahou a nekonečnou oddaností. Ne nadarmo jsou jedním z nejoblíbenějších plemen na světě. Připravili jsme pro vás 10 zajímavostí o těchto úžasných parťácích. Dozvíte se například to, proč bojují s obezitou, které slavné osobnosti si je zamilovaly, kolika let se dožil nejstarší labrador nebo jakým vtipným způsobem se zapsali do Guinnessovky.

labradori_titulka

1. Nejstarší labrador
Schválně si tipněte, kolika let se dožil nejstarší labrador světa. Neuvěřitelných 29! Šlo o fenku jménem Bella, která žila v anglickém hrabství Derbyshire. Ve věku tří let si ji v roce 1982 z Královské společnosti na ochranu zvířat proti týrání (RSPCA) adoptoval David Richardson se svou partnerkou Daisy. Spokojeně s nimi žila až do své smrti v roce 2008.

2. Hrdinové
Mezi labradory je spousta hrdinů, my si teď představíme aspoň dva. Labrador Endal sloužil jako asistenční pes britskému veteránovi z války v Perském zálivu, Allenu Partonovi. Uměl vybírat peníze z bankomatu, vyklízet prádlo z pračky, ovládat mobil a dokonce přivolat pomoc, pokud Allen upadl do bezvědomí. Endal ovládal přes sto instrukcí a ve Spojeném království ho vyhlásili Psem tisíciletí. Druhou hrdinkou je fenka Frida z Mexika, která se věnovala záchranařině. Zúčastnila se víc než padesáti misí, specializovala se na hledání lidí v troskách po zemětřeseních a dalších katastrofách. Zachránila 12 životů a stala se národním symbolem naděje a odvahy.

3. Inteligence
Labrador je jedním z nejinteligentnějších psích plemen, což potvrdil i americký psycholog a světoznámý odborník na chování psů a jejich výcvik, Stanley Coren. Ten desítky let nadšeně zkoumal mentální schopnosti a inteligenci psů a své poznatky shrnul v knize The Intelligence of Dogs. Labradory zařadil na 7. místo z hlediska poslušnosti a pracovní inteligence.

labradori_inteligence

4. Původ jména
Labradorům se původně říkalo St. John’s Dogs a Lesser Newfoundland Dogs, podle jejich původu z oblasti kolem města St. John’s na ostrově Newfoundland. Název "labrador" poprvé použil britský námořní lékař a spisovatel William Gordon Stables v roce 1887 a odkazoval v něm na Labradorské moře. Tenhle název se rychle ujal a pomohl odlišit labradory od jejich větších parťáků Novofundlanďanů.

5. Labradoři slavných
Labradory si zamilovala spousta známých osobností v čele s Billem Clintonem, Jennifer Aniston nebo Drew Barrymore. Několik labradorů bylo i součástí slavné smečky britské královny Alžběty II. Arnold Schwarzenegger měl labradora Gustava, pojmenovaného po jeho otci, a Kevina Costnera provázejí labradoři v podstatě celý jeho život. Nejslavnější se stala jeho bílá labradorka Daisy, která v roce 2010 asistovala u velké záchranné mise. Zachránili tehdy přes 150 psů, kteří měli být utraceni v přeplněných amerických útulcích. Letadlem je společně přepravili do Kanady, kde dostali druhou šanci na život.

6. Kamarádi se všemi
Labradoři jsou velmi přátelští a dobře vycházejí nejen s lidmi, ale i s dalšími zvířaty. Mají klidnou a tolerantní povahu, což z nich dělá dokonalé společníky pro jiné psy a dokonce i pro kočky. Schopnost vycházet s různými druhy zvířat a lidmi je zakořeněná v jejich historii a původu pracovních psů, kteří museli spolupracovat nejen s lidmi, ale i s ostatními psy. Rozhodně ale nezapomínejte na správnou socializaci, která je důležitá u všech plemen.

labradori_kamaradi

7. Labradoři a obezita
Labradoři patří k nejobéznějším plemenům a sklony k tloustnutí mají uložené přímo v genech. Vědci zjistili, že určitá mutace genu POMC narušuje signály sytosti v mozku, což vede k neustálému pocitu hladu a vyššímu riziku obezity. V roce 2016 provedli vědci z Univerzity v Cambridge studii, která se zaměřila na 310 labradorů. Objevili, že téměř čtvrtina z těchto psů nesla mutaci genu POMC. Obezita může u labradorů způsobit řadu zdravotních problémů, včetně cukrovky a srdečních onemocnění, proto je důležité dbát na správnou výživu, pravidelné cvičení a zdravotní kontroly.

8. Dokonalí pomocníci
Labradoři se často využívají jako policejní, záchranářští a vodící psi. Jejich všestrannost a loajalita z nich dělají neocenitelné pomocníky v mnoha oblastech lidského života. Díky vynikajícímu čichu a schopnosti rozlišit až milion různých pachů jsou labradoři skvělí policejní psi pro detekci drog a výbušnin. Jako záchranářští psi pomáhají při pátrání po ztracených osobách. Jejich klidná povaha a empatie z nich zase dělá ideální vodící psy pro nevidomé.

9. Láska k vodě
Labradoři mají mezi prsty plovací blány a hustou, voděodolnou srst, což z nich dělá vynikající plavce. Láska k vodě je zakotvená hluboko v jejich historii, kdy pomáhali rybářům při různých úkolech. Byli využíváni k tahání rybářských sítí, přinášení úlovků a lovu vodního ptactva. Díky své voděodolné srsti mohli snadno plavat ve studených vodách a plovací blány mezi prsty jim umožňovaly efektivní pohyb ve vodě.

labradori_voda

10. Největší psí "recyklátor" v Guinnessovce
Labrador Tubby z Walesu se proslavil díky své výjimečné schopnosti sbírat plastové lahve. Jeho záliba začala během každodenních procházek v parku, kde Tubby nadšeně shromažďoval odhozené lahve. Jeho majitelka Sandra Gilmore si téhle vášně všimla, rozhodla se ji podpořit a všechny nasbírané lahve pak recyklovala. V roce 2011 se Tubby zapsal do Guinnessovy knihy rekordů za recyklaci neuvěřitelných 26 000 lahví. Sandra odhaduje, že za celých třináct let Tubbyho života společně zrecyklovali až 50 000 lahví.