10 největších zajímavostí o čivavách

Čivavy jsou sice nejmenší psi na světě, v jejich malém těle se ale ukrývá velké srdce a odvaha. Máme pro vás 10 zajímavostí o tomhle úžasném plemenu. Dozvíte se například, které slavné osobnosti si je zamilovaly nebo jak dvoukilová čivava zachránila ročního chlapečka před chřestýšem. A připravte se i na dojemný příběh o tom, jak akční hrdina Jean-Claude Van Damme vybojoval život pro tříměsíční štěňátko čivavy, které mělo být utracené.

civavy_titulka

1. Dokonalí čtenáři lidských emocí
Čivavy vynikají svou sociální inteligencí. Výzkumy naznačují, že mají skvělou schopnost číst emoce svých majitelů, rychle jim porozumět a přizpůsobit se jim. Stejně tak jsou čivavy nadprůměrné v instinktivní a adaptivní inteligenci - umějí dobře reagovat na své okolí a situace.

2. Čivavy slavných
Čivavy si zamilovala spousta známých osobností v čele s Jamie Lee Curtis, Marilyn Monroe, Demi Moore, Mickey Rourkem, Madonnou, Miley Cyrus, Hilary Duff nebo Britney Spears. Akční hrdina Jean-Claude Van Damme má doma princeznu Lolu, bez které se nehne ani na krok. V roce 2020 navíc zachránil tříměsíční čivavu, kterou chtěly norské úřady utratit poté, co se do země dostala nelegálně. Veřejná kampaň za záchranu nepomáhala, a tak se do věci osobně vložil sám Jean-Claude. Díky jeho zásahu a mezinárodnímu tlaku se úřady rozhodly situaci přehodnotit a štěně bylo zachráněno.

3. "Syndrom velkého psa"
Čivavy často trpí takzvaným "syndromem velkého psa" – jednoduše řečeno, myslí si, že jsou větší, než ve skutečnosti jsou. Je to důsledkem jejich sebevědomí a ostražitosti. Tenhle syndrom způsobuje, že se čivavy chovají agresivněji vůči větším psům nebo lidem, protože se snaží kompenzovat svou malou velikost. Takové chování není neobvyklé, a i když může někdy působit roztomile, je důležité jejich sociální chování korigovat, aby se vyhnuly konfliktům.

civavy3

4. Velké mozky
Čivavy mají v poměru k tělu jedny z největších mozků mezi psy. Velký mozek sice neznamená vysoké IQ, čivavy ale bývají velmi bystré a učenlivé. Zároveň však umí být i pěkně tvrdohlavé a nezávislé. Rády se rozhodují samy, což může být při tréninku trošku potíž. S pozitivní motivací a zásobou pamlsků ale dokážou velké věci. Tedy pokud se jim zrovna chce…

5. Fascinující historie
O původu čivav existuje několik teorií. Historické důkazy a genetické analýzy se čím dál víc přiklánějí k tomu, že čivavy jsou potomky psů Techichi, které v 9. století chovali Toltékové. Techichi byli ceněni nejen jako domácí mazlíčci, ale navíc hráli důležitou roli v náboženských rituálech - věřilo se, že pomáhají duším zemřelých v posmrtném životě. Když Aztékové integrovali Toltéky, tak tuhle tradici převzali, a psi se často pohřbívali se svými majiteli.

6. Dlouhověkost
Čivavy se průměrně dožívají 12 až 16, v některých případech dokonce i 20 let. Titul nejstaršího psa světa jednu dobu držel čivavák Spike, který se dožil neskutečných 23 let a 7 dnů. Co za jejich dlouhověkostí stojí? Kromě toho, že jsou malé - a malí psi obecně žijí dýl - jsou taky neuvěřitelně houževnaté. Dalším klíčovým faktorem přispívajícím k jejich dlouhověkosti je i relativně málo vážných zdravotních problémů, ke kterým má tohle plemeno predispozice.

civavy2

7. Nejmenší čivava na světě
Čivava jménem Pearl je držitelkou titulu nejmenší pes na světě. Do Guinnessovy knihy rekordů ji zapsali v roce 2023. Pearl měří pouhých 9,14 cm na výšku a 12,7 cm na délku. Narodila se v září 2020 a vážila míň než 28 gramů. Zajímavostí je, že Pearl je příbuzná předchozí rekordmanky, čivavy Miracle Milly, která měřila 9,65 cm. Pearl tedy pokračuje v rodinné tradici rekordů.

8. Statečnost
Čivavy jsou proslulé svou velkou odvahou. Jeden příklad za všechny. V roce 2007 ochránila dvoukilová Zoey ročního chlapečka před chřestýšem. Rychle zasáhla, když se had plazil k dítěti, a odvedla útok na sebe. Chřestýš ji uštkl a Zoey 4 dny na veterině bojovala o život. Svůj boj naštěstí vyhrála a stala se skutečnou hrdinkou. Podobných případů existuje po celém světě spousta. Čivavy jsou neuvěřitelně loajální a odvážné, když jde o jejich milované lidi.

9. Velké uši
Velké uši jsou jedním z rozpoznávacích znaků čivav. Jsou nejen roztomilé, ale skvěle jim slouží jako „antény“ a pomáhají líp zachytit zvuky. Navíc přispívají i k regulaci tělesné teploty, což je důležité hlavně v horkém klimatu, kde čivavy původně žily.

10. Mini rychlíci
Čivavy jsou malinké, jejich energická povaha a rychlé reflexy z nich ale dělají překvapivě hbité psy se skvělou pohybovou koordinací. Jejich rychlost vychází z drobné stavby těla, která jim umožňuje snadno měnit směr a rychle reagovat. Čivavy sice nejsou takoví sprinteři jako například chrti nebo borderky, se svou průměrnou rychlostí 24 až 32 km/h se ale bez problému vyrovnají větším plemenům.

civavy4